Lliçons d’algorísmia i programació – Juliol 2011

Cursos:

Enguany hi ha dos cursos, d’una setmana cadascun:

  • Primera setmana: Algorísmia i programació
  • Segona setmana: Els petits secrets del hardware

Algorísmia i programació:

L’objectiu general del curs és aprendre a programar en el llenguatge C++, i a resoldre problemes algorísmics amb ordinador.  Més en concret, es pretén que els estudiants arribin a escriure amb fluïdesa programes que resolguin problemes interessants. Aquesta habilitat és útil en altres àrees, en particular en les matemàtiques.

Podeu obtenir una idea aproximada de què és l’algorísmia i la programació mirant aquest vídeo.

Els petits secrets del hardware:

Bits, bits, molts bits. Dins d’un computador hi ha rius de bits que flueixen de manera organitzada per fer càlculs. Quan aprenem a programar un computador, de seguida ens preguntem: com s’ho fa el computador per executar el meu programa? Com es mouen els bits dins del computador? Un bit pot valer 0 o 1. Amb això tant senzill podem fer moltes coses: sumes, arrels quadrades, mesurar el consum del nostre cotxe i veure vídeos en el nostre mòbil. Un computador pot fer coses molt complicades, però tot comença en saber fer coses molt senzilles amb un 0 i un 1. Començarem aprenent com fer sumes amb bits i acabarem dissenyant els circuits que hi ha dins d’una CPU: el hardware. Sí, farem una CPU senzilla que pot executar programes!

No us ho creieu? Només us demanem que us agradin les matemàtiques, els zeros i els uns (el 2 ja no ens fa falta). Ja sabeu que hi ha 10 tipus d’estudiants en aquest món: els que saben comptar en binari i els que no.

Podeu mirar com es poden sumar nombres en aquest vídeo.

Alumnes als quals està adreçat:

Els dos cursos estàn adreçats als estudiants de secundària i batxillerat, en particular aquells amb molta facilitat per a les matemàtiques, bona capacitat de raonament, etc. Lògicament, això inclou (però no està limitat a) els estudiants amb bons resultats en proves com les Olimpíades Matemàtiques i/o Físiques, Cangur, etc. No és necessari tenir coneixements previs de programació per assistir al primer curs (els estudiants es separaran en funció dels seus coneixements previs) però és convenient tenir nocions de programació (per exemple, haver fet el primer curs) per fer el segon.

Lloc:

Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB)
Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
C. Jordi Girona Salgado
Barcelona

Període:

El curs Algorísmia i programació s’impartirà des del 11 al 15 de juliol (ambdós inclosos).
El curs Els petits secrets del hardware s’impartirà des del 18 al 22 de juliol (ambdós inclosos).

Horari:

De dilluns a divendres, de 9 a 18, amb una pausa per anar a dinar (inclòs).

Preu:

Gratuït.

Material del curs:

S’usarà principalment el material gratuït de Jutge.org.

Professors que l’imparteixen:

  • Professor Salvador Roura de la FME i la FIB, entrenador principal dels equips de programació de la UPC, i co-entrenador de l’equip espanyol a les Olimpíades Informàtiques.
  • Professor Jordi Petit de la FIB i la FME, co-entrenador dels equips de programació de la UPC, i principal programador de Jutge.org.
  • Professor Jordi Cortadella de la FIB, que porta mes de 11001 anys treballant amb bits.
  • Altres professors del departament de LSI de la UPC.
  • Estudiants de la UPC (inclouen alguns dels millors programadors espanyols de TopCoder).

PreInscripcions: (Cap a mitjans de juny es comunicarà als preinscrits si han estat acceptats o no. Tingueu en compte que el nombre de places és limitat.) INSCRIPCIONS TANCADES.